Μινώταυρος

10/10/2018 16:00  -  1 προβολές σελίδας


αφίσα


 

Μια ζωγραφική τοιχογραφία από τον εικαστικό καλλιτέχνη Μανώλη Αναστασάκο. Το έργο διαχειρίζεται τα τέσσερα επίπεδα και τις οχτώ σκάλες του κλιμακοστασίου της οδού Περικλέους. Οι σκάλες για τον Αναστασάκο συμβολίζουν πάντα την όποια άνοδο και την όποια κάθοδο της ανθρώπινης φύσης. Ο Μινώταυρος για τον Αναστασάκο είναι μια τέτοια άνοδο και μια τέτοια κάθοδο συνάμα. 
Η μονοθεματική αυτή ζωγραφική τοιχογραφία παρουσιάζει έναν Μινώταυρο κατακερματισμένο στην βάση του Κλιμακοστασίου ,ο οποίος συντονίζει με το πόδι του ρυθμικά μια καμπάνα η οποία βρίσκεται στην κορυφή του κλιμακοστασίου.

Μέσω αυτών των αναφορικών συμβόλων ο Αναστασάκος ενώνει την αρχέγονη πριμιτιβιστική Κρητη με την σύγχρονη ελληνική θρησκεία του σήμερα.  Ο αναφορικός κατακερματισμός της μονοθεματικής αυτής τοιχογραφίας συμβολίζει τις περιοδικές αναταραχές τόσο της ανθρώπινης φύσης οσο και της ανθρώπινης θρησκείας.
Έτσι λοιπόν η όποια άνοδο και η όποια κάθοδο του εκάστοτε ταξιδιώτη στο κλιμακοστάσιο αυτό, συμβολίζει την προσωπική βούληση και το ταξίδι σε ένα κοινό μα και τόσο διαφορετικό κόσμο μέσα στο χρόνο, στην θρησκεία, στην ανθρώπινη φύση και στον Ελληνικό-Κρητικό μύθο.